történelem.

A kezdő edzésen felmerült a kérdés, hogy kit ábrázol a két fénykép, ami ki van rakva, de a haladókat megkérdezve se nagyon érkezett helyes válasz. 

A fenti hiányosságot próbálom egy kicsit betömni.

A Pihekezű Halhatatlan

Festmény a Tai Chi alapító taoista bölcsről Chang San Feng-ről Hiu-tól.jpg

A leírások szerint tőle, Chang San-fengtől - származtatható a Tai Chi Cuan

Több leganda is van azzal kapcsolatban, hogyan is alkotta meg a tai chi-t. Ezek közül az egyik, hogy az ablakon kinézve meglátta egy madár és egy kígyó harcát. 'A kígyó a madár támadásait körkörös hajladozással, ide-oda mozgással és hullámzással próbálta kivédeni'*.

A kígyó mozgása adta az alapot a tai chi chan elmélete számára, az tekergő kígyó pedig a szimbólumává vált.

Egy másik elmélet szerint pihenés közben látomása volt, ahol megjelent neki huszonnégy tündér. Mindegyik tündér egy-egy különös, ismeretlen mozdulatot mutatott meg.

Az álmában látott technikákat felhasználva alakította ki a tai chit

Bodhidharma

Neki köszönhetjük a Qi Gongot. Valamilyen úton, módon eljutott kínai, buddhista templomokba és látta, hogy milyen rossz fizikai állapotban vannak a szerzetesek. Annak érdekében, hogy helyrerázza őket elkezdett qi gong gyakorlatokat tanítani.

 Róla is több legenda szól.

Többek között, hogy kileng évig meditált egy shaolin templon közelében egy barlangban. A barlang falában, szemmagassában lyukak keletkeztek.

Meditálás közben többször is elaludt, ami nagyon zavarta, ezért dühénen Bodhidharma kitépte szemöldökét és eldobta őket.

A legenda szerint ezekből az eldobott darabokból nőtt ki az első teanövények.

Bodhidharmát általában fél pár saruban szokták ábrázolni, melynek az az oka, hogy halála után valaki látta az utcán sétálni, viszont a lábán csak egy saru volt, így visszamentek és kiásták a sírját, hogy ellenőrízzék, és ott is csak egy felet találtak.

Ha jól emlékszem, akkor évente ünnepség keretein belül végighordozzák a megmaradt saruját.

Isten hozott Brian!


*A TaiJiQuan elmélete és filozófiája

A bejegyzés trackback címe:

https://szaznap.blog.hu/api/trackback/id/tr244941631

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása